Nawet będąc gdzieś daleko poza domem i ogólnie mówiąc cywilizacją, nie musimy rezygnować z możliwości zjadania naprawdę pysznych posiłków pod warunkiem, że wcześniej się odpowiednio przygotujemy. Poza składnikami potrzebny będzie nam również kociołek żeliwo to materiał, z którego zwykle powstaje, bo bardzo dobrze sprawdza się on w takich właśnie okolicznościach.

Podstawowe zalety żeliwnych kociołków

kociołki żeliwnePotrzebujemy takich kociołków, wtedy gdy mamy zamiar gotować na ognisku lub innym otwartym ogniu, bo w przeciwieństwie do standardowego garnka dla takiego kociołka ekstremalnie wysoka temperatura nie stanowi problemu. Tym bardziej że został tak wykonany przez producenta, aby ta temperatura mogła się równomiernie rozchodzić na całej powierzchni. To sprawia, że wcale nie musi być on kojarzony tylko i wyłącznie ze zwyczajnym garnkiem, w którym możemy coś ugotować, ponieważ przydatny okazuje się również, wtedy gdy mamy ochotę smażyć. Wtedy wystarczy jego ścianki pokryć niewielką ilością tłuszczu i ułożyć tam konkretne produkty takie jak na przykład plastry boczku i tym podobne. Kociołki żeliwne muszą mieć oczywiście grube ściany, ale to także zaleta, bo wtedy potrawa długo utrzyma swoją temperaturę bez konieczności podgrzewania. Pojemności i kształty takich kociołków mogą nas pozytywnie zaskoczyć, bo są bardzo zróżnicowane.

Na ten aspekt wpływa również fakt, że w zestawie z konkretnym kociołkiem dodatkowo otrzymujemy zwykłe dobrze dopasowaną do niego pokrywkę, bo wtedy możemy dusić tam nawet mięsa i przygotowywać wiele innych potraw według naszych upodobań. Dzięki kociołkom żeliwnym zagotujemy nawet wodę. Z ich ewentualnym wyczyszczeniem nawet w tak nietypowych okolicznościach, jak biwak nie będzie problemu. Ten materiał oczywiście nie pochłania zapachu.