Wielu ludzi jest zdania, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem każdego dnia, a inni śniadań nie jedzą wcale. Niezależnie od tego do której grupy należymy, to i tak każdy lubi świeże pieczywo. Nie ma chyba nic lepszego niż świeże bułki. Nie każdy ma w swojej okolicy piekarnie. Na szczęście od jakiegoś czasu większość supermarketów piecze własne bułki.
Dobre piece sklepowe
Każdy większy sklep spożywczy piecze własne bułki. Gdzieś na zapleczu sklepowym znajduje się coś w rodzaju małej piekarni, gdzie wypiekane jest pieczywo. Dzięki temu mamy możliwość zakupu świeżego pieczywa o każdej porze dnia. Piec sklepowy nie różni się w zasadzie niczym od typowego pieca z piekarni. Piec sklepowy zasilany jest energią elektryczną. Dzięki temu nie ma potrzeby podłączać do budynku sklepowego przyłącza gazu. Jest to bardzo duża oszczędność. Piec sklepowy sam w sobie jest bardzo oszczędny. Piece dostępne są w różnych rozmiarach, dzięki temu będąc właścicielem sklepu możemy dopasować rozmiar pieca do swojego sklepu. Średniej wielkości piec sklepowy pozwala na jednoczesne upieczenie kilkudziesięciu bułek. Bułki wkładamy do pieca na specjalnych blaszkach. Upieczenie jednej porcji bułek trwa od kilku do maksymalnie kilkunastu minut. Dzięki temu możemy w bardzo szybki sposób dostarczyć swoim klientom jeszcze ciepłe pieczywo. Piec sterowany jest za pomocą panelu sterującego. Obsługa tego urządzenia jest bardzo prosta, więc obsługiwać taki piec może każdy.
Zakup takiego pieca do sklepu wiąże się z wydatkiem rzędu trzydziestu tysięcy złotych. Jest to inwestycja, która bardzo szybko się zwraca, ponieważ dzięki temu mamy więcej klientów, a także nie musimy płacić żadnej firmie zewnętrznej za pieczywo. Średnia żywotność takiego pieca to dziesięć lat.