Opakowanie to nie tylko sposób na zabezpieczenie produktu, to także rozwiązanie znacznie przyspieszające oraz ułatwiające transport produktów. Obecnie przy dzisiejszym rozwoju przemysłu, dysponujemy wieloma rodzajami opakowań idealnie dostosowanych do pakowanych przedmiotów. Od tych najprostszych kartonowych, po te wydające się najbardziej interesujące opakowania próżniowe. 

Opakowania próżniowe najlepsze do żywności

pakowarka próżniowaCzynnikiem najbardziej szkodzącym żywności są mikroorganizmy przyspieszające rozkład składników pożywienia. Dlatego najbardziej optymalnym warunkiem do przechowywania produktów spożywczych jest próżnia. Brak powietrza, wyklucza możliwość rozwoju bakterii tlenowych, które w największym stopniu powodują psucie żywności. Obecnie jest to możliwe, a ponadto to bardzo powszechna forma pakowania. Zasada pakowania jest bardzo prosta, najpierw pakowarka próżniowa zawija produkt w folię, a następnie odsysane jest powietrze znajdujące się wewnątrz foliowego opakowania. Po całkowitym jego usunięciu, folia zostaje zgrzewana. Zwykle pakowarki próżniowe dostosowuje się do potrzeb produkcji, są bowiem całe linie technologiczne, a także pojedyncze maszyny, ponadto produkowane są również pakowarki próżniowe przeznaczone na użytek domowy. Za pomocą tej techniki pakowania możemy zabezpieczyć każdy produkt spożywczy szybko ulegający psuciu czyli mięso, zarówno surowe jak i po obróbce termicznej typu kiełbasy, szynki, a także sery, ryby, warzywa i owoce.

Zdecydowanie opakowania próżniowe były dużym przełomem dla przemysłu spożywczego. Pozwalają one na długo zatrzymać świeżość produktów, są tanie, a także nie zajmują sporo miejsca, dokładnie tyle ile sam produkt, bowiem folia dokładnie go okala. Obecnie w opakowania próżniowe pakuje się większość produktów spożywczych, szczególnie tych przeznaczonych na eksport za granicę.