Warzywa i owoce, to jedne z podstawowych elementów diety każdego człowieka. Nawet jeżeli jemy fasolę z puszki, ketchup czy groszek w sałatce, to wciąż jest spożywanie warzyw. Ci którzy mieszkają na wsi i posiadają własne ogródki warzywne, mają ich pod dostatkiem.
Zamrażarka przeszklona zawsze pełna warzyw
Trochę trudniej ta sytuacja wygląda w mieście, ponieważ trudno jest hodować pomidory na balkonie. Niemniej jednak, sklepowa lada i witryna chłodnicza, zawsze pełne są mrożonych warzyw, a nawet ostatnimi czasy owoców. Bardzo często korzystamy z takiej możliwości i kupujemy tzw. mrożonki. Przede wszystkim, dzięki nim mamy warzywa cały rok. Są one tak samo bogate w witaminy i minerały jak te z ogrodu, ponieważ są tylko zamrożone. Możemy jedynie obawiać się zbyt wielkiej ilości nawozu, która wspomagała ich wzrost. Dla mnie taka szafa chłodnicza to wybawienie. Nie wyobrażam sobie spożywać warzywa tylko zimą, lub rezygnować z niektórych. Lato daje nam większe pole do popisu. Wtedy nie tylko witryna cukiernicza jest pełna lodów na ochłodę, ale i mamy całe rzędy wystawionych świeżych warzyw. Niektóre z nich są jednak sezonowe. Mielibyśmy z nich zrezygnować na całą zimę? To raczej kiepski pomysł. Dlatego zamrażarka przeszklona, cały rok dostarcza nam odpowiednią porcję witamin z naszych ulubionych warzyw. Możemy zakupić bób, fasolę czy nawet szparagi. Dzięki temu nasze obiady cały rok mogą być zdrowe i kolorowe, a my nie musimy rezygnować z ulubionych przysmaków. Tak samo możemy zrobić z naszymi zbiorami latem. Każdy z nas ma w domu zamrażarkę.
Wystarczy umyć i poporcjować warzywa, a potem wykorzystywać je np. do zup. To bardzo dobre rozwiązanie do starszych osób, które nie maja siły, by codziennie chodzić na targ po świeże warzywa. Mrożonki zdecydowanie zrewolucjonizowały nasz świat.
Zamrażarki przeszkolne znajdziemy między innymi na stronie: http://cb-chlodnictwo.pl