Dla wielu osób gotowanie jest trudną sztuką, bo mają problem z usmażeniem jajek. Jednak jest spora grupa kucharzy amatorów, którzy w domowym zaciszu przygotowują dania na miarę najlepszej restauracji z kilkoma gwiazdkami. 

Cechy charakterystyczne patelni do naleśników 

patelnia do naleśnikówŚniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, dlatego tak wane jest jego wykonania. Na rozpoczęcie dnia najlepsze są jajka sadzone, jajecznica, placuszki z bananami, czy naleśniki. Do ich przygotowania przyda się dobra patelnia, która będzie lekka i przyjazna dla środowiska. Patelnia do naleśników jest niezbędnym naczyniem do smażenia w każdej kuchni. Tak naprawdę można na niej wiele rzeczy przygotowywać, ponieważ posiada powłokę nieprzywierającą wewnątrz i na zewnątrz, więc bez problemu usmażymy na niej jajka bez użycia tłuszczu. Posiada ona wygodny w trzymaniu uchwyt z miejscem na kciuk, dzięki czemu pozwala on na stabilne trzymanie jej w ręce. Dzięki nowoczesnej technologi rozprowadzania ciepła po całej powierzchni, potrawy smażą się na niej równomiernie. Wielką zaletą w smażeniu naleśników jest umieszczony na środku dna patelni wskaźnik temperatury, który informuje kiedy rozgrzeje się ona do optymalnej temperatury. Funkcję ta można porównać do nagrzewania piekarnika przed włożeniem  do niego ciasta, ponieważ tylko wtedy wypieki wyjdą najlepsze. Powłoki jak zostają naniesione na dno patelni są wolne od kadmu, ołowiu i kwasu perfluorooktanowego, dzięki czemu patelnia jest bezpieczna dla środowiska. 

Poza patelnią do naleśników, w sklepach z wyposażeniem kuchni zajdziemy również patelnie grillowe, do jajek sadzonych z charakterystycznymi zagłębieniami, czy z wysokimi brzegami do duszenia. Przed zakupem trzeba jeszcze sprawdzić, czy patelnia może być stosowana na posiadanej przez nas kuchence.