Produkty nabiałowe są podstawowym źródłem wapnia niezbędnego dla naszych kości. Dodatkowo zawierają szczepy zdrowych kultur bakterii, które wspomagają nasz organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jogurt jest naturalnym probiotykiem, który powinno się spożywać codziennie. 

Smak domowego jogurtu z owocami

jogurt domowy z owocamiDawniej nie było w sklepach takiego wyboru jak dziś i gospodynie domowe samodzielnie piekły chleb, robiły masło i jogurty. Mleko miały prosto od krowy, a jajka od swoich kur. Sklepowe jogurty pomimo, że zawierają owoce, to są dosładzane cukrem, albo słodzikami. Jogurt domowy z owocami bardzo łatwo samodzielnie wykonać z dwóch składników. Wystarczy dobre jakościowo mleko i kultury bakterii, które kupuje się w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Po dokładnym wymieszaniu tychże składników, pojemnik z produktem odkładamy w ciepłe miejsce, w którym panuje stała temperatura na poziomie czterdziestu stopni Celsjusza. Musi ona być utrzymana przez cały czas tworzenia jogurtu, ponieważ sprzyja ona szybkiemu namnażaniu się bakterii. Po około ośmiu do dziewięciu godzin, jogurt jest gotowy i wystarczy go schłodzić, a następnie dodać dowolne owoce, które urozmaicą smak i dodadzą sporo witamin. Domowe jogurty należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu około tygodnia od dnia wykonania, a te które zawierają owoce w ciągu dwudziestu czterech godzin. Dobrze wykonany jogurt nie powinien się rozwarstwiać, a jego smak powinien być kremowy, lekko kwaśny. Jedna porcja jogurtu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń.

Przy wykonaniu produktów nabiałowych, ważne są proporcje, które należy zachować. Na jeden litr mleka wystarczy jedna saszetka kultur bakterii, aby uzyskać gęsty produkt końcowy. Nie należy ich dzielić na kilka porcji, ponieważ szybko tracą swoje wartości i może z nich nie powstać jogurt.