Żyzna gleba jest mieszaniną dobrze zbilansowanych minerałów, wysokiej zawartości materii organicznej, dobrego napowietrzania i obfitego życia mikroorganizmów. Biologia lub życie w glebie jest optymalne, gdy składniki odżywcze są obfite i zrównoważone, a zawartość tlenu i wody jest dostateczna.
Odpowiednia ilość minerałów dzięki badaniom geologicznym
Wielu rolników często nie zdaje sobie sprawy z wartości dokładnego i terminowego testowania gleby na swoim polu. Celem wszystkich badań gleby jest poinformowanie ich o tym, jakie składniki odżywcze są dostępne na początku sezonu wegetacyjnego, w środku sezonu i to, co pozostało z nich pod koniec sezonu. Test ten pomaga zidentyfikować ilość substancji odżywczych, zanim pojawią się problemy. Różne uprawy wymagają różnych poziomów i bilansu składników odżywczych na różnych etapach wzrostu w trakcie sezonu co pozwalają ustalić badania geologiczne. Na przykład fosfor ma kluczowe znaczenie wczesną wiosną dla rozwoju korzeni i dostarcza roślinom energie do wzrostu. Azot jest niezbędny podczas etapu wzrostu łodyg a cynk i bor są szczególnie wymagane przy inicjowaniu liści. Testy wiosenne pokazują, jakie są ogólne poziomy wszystkich składników odżywczych i pH gleby w sezonie. Testy w połowie sezonu pomagają ustalić czy składniki odżywcze potas, cynk i bor znajdują się w wystarczających ilościach, dla uzyskania maksymalnej wydajności plonów. Jeśli testy wykazują braki, wciąż jest czas na szybkie poprawki. Testy po zbiorach natomiast pokazują niedobory, spowodowane uprawą.
W szczególności należy sprawdzać poziom fosforu, potasu i materii organicznej. Bardzo ważną sprawą jest również ph gleb. W przypadku najbardziej żyznych gleb, które preferuje większość upraw, nasycenie minerałami jest zbalansowane. Poza optymalnym zakresem pH wiele składników odżywczych staje się niedostępnych.